top of page
Satulaseppä Lina Lagström

 

SATULASEPPÄ LINA LAGSTRÖM

Satulaseppä Lina Lagström

HEVOSTEN JA PONIEN KANSSA KASVANUT.

Linan äiti Maria Roimola on pitkänlinjan ponikasvattaja ja tästä johtuen Lina onkin käytännössä syntynyt satulaan. Hagelunds-kasvatteja on syntynyt yli sata kappaletta ja Lina on ollut nuoresta asti mukana kasvattien koulutuksessa. Lina pyöritti monta vuotta yhdessä äitinsä kanssa yksityistallia Stall Hagelundia Sarfbackan tilalla Pernajassa, Loviisan kupeessa. Nykyään Lina asuu Pyhtäällä, keskittyen satulasepän töihin, ja käy tallilla vain harrastelemassa. 

 

Lina omisti Hagelunds-kasvatin toisessa polvessa, connemartamman nimeltään Hagelunds Vanillah, joka oli ensimmäisellä palkinnolla kantakirjassa, kuten emänsä Hagelunds Indianakin. Vanillan tammajälkeläinen Hagelunds Ögonsten on myyty Ruotsiin ja on palkittu siellä diplomilla ja ensimmäisellä palkinnolla 3-vuotiaana. 

Lina kilpaili menestyksekkäästi Vanillan kanssa englantilaistyylisissä ratsastusluokissa. Pari hyväksyttyä H:A rataa oli myös alla.  Vamman takia Vanillah jouduttiin valitettavasti lopettamaan mm. pahenevan Head Shakeingin takia.

 

Nykyään Lina omistaa Vanillan tyttären Hagelunds Gwendolynn ("Dolly"), joka on myös ensimmäisellä palkinnolla kantarkirjassa, sekä haflinger-ruunan Acda v.d Heerlickheyt ("Haffe). 

Linalla on myös oldenburgtamma Pasadena, joka on liisattu varsantekoon.

Valjastöihin Lina tutustui Ypäjällä ratsastuksenohjaajan opiskeluissa vuonna 2004. Ne opinnot jäivät kumminkin kesken. Nahan työstämiseen oli kumminkin syttynyt kipinä ja lisää oli opittava. 

Parin lyhytkurssin jälkeen ajatus satulasepän ammatista vahvistui ja vihdoin syksyllä 2008 aloitti Lina opintonsa taas Ypäjällä, tällä kertaa kiinteällä aikuislinjalla: Hevosvarusteiden valmistus ja korjaus.

Vuosi Ypäjällä opetti paljon, ja opetti myöskin sen, että aina on lisää opittavaa. 

Keväällä 2009 Lina valmistui Ypäjältä: Maatalousalan perustutkinto, hevosenhoitaja, varusteiden valmistus ja korjaus.

 

Syksyllä 2009 opinnot jatkuivat hieman eri merkeissä, mutta nahka vahvasti läsnä, Axxell Kuggomissa linjalla Historisk skinn- och läderhantverk. Opinnoissa keskityttiin nahan parkitsemiseen ja käsittelemiseen historiallisin menetelmin. Opinnoissa sai myös kosketusta metallitöihin ja puutöihin. Kuggomin lomassa Lina ehti myös käydä Ypäjällä viikonlopun kestäneessä Stübbenin satulansovitus ja -toppaus kurssilla.

Kuggomin opintojen päättyessä keväällä 2010 Lina pääsi tutulle valjassepälle Kirsi Kivirannan Valjasverstas Gaselliin työharjoitteluun. Työharjoittelun aikana kypsyi ajatus yhteistyöstä. Kun Lina sitten kevättalvella 2011 perusti oman toiminimen, he jatkoivat yhteistyökumppaneina pitäen yhteistä liikettä Loviisan keskustassa torin laidalla.

 

Loppuvuodesta 2011 Kirsi päätti jättää valjassepän työt taka-alalle ja keskittyä "päivätyöhönsä" sekä perheeseensä. Lina jatkoi yksinään, mutta muutosta oli tulossa. Tilat torin laidalla olivat jäämässä pieniksi, varsinkaan työtilaa ei ollut tarpeeksi, joten Lina alkoi miettiä vaihtoehtoja. Muutto Maria-äidin tallin yhteyteen oli jo aloitettu, kun Uudenmaan Heinäpojat lähestyivät Linaa yhteistyön toivossa.

Näin muutto suuntautuikin vuoden 2012 alussa Kuggomin lähelle Heinäpoikien uusittuun myymälähalliin. Yhteistyö Heinäpoikien kanssa oli antoisaa ja molemmat tahot hyötyivät. 

 

Syksyllä 2012 Lina sai mahdollisuuden osallistua Tanskassa pidettävään Bates ja Wintec satuloiden sovitus-seminaariin, jossa ohjaajana oli Isabell Werthin satulansovittajana toimiva David Jones-Perry.

Samoihin aikoihin Linan tietoon tuli, että Ypäjällä järjestetään ammattitutkinto valjassepille. Hakuaika oli juuri mennyt umpeen, mutta Lina sai kuin saikin hakemuksen vielä sisään. Pari kuukautta myöhemmin tulikin iloinen tiedote, että hänet oli hyväksytty koulutukseen, jonka alkamisajankohta oli tammikuu 2013.

 

Tammikuussa 2013 matka siis johti ensimmäiselle lähijaksolle Ypäjälle. Kurssikavereina oli osa jo ennestään tuttuja ja osa uusia mukavia tuttavuuksia. Ensimmäistä kertaa järjestettävä koulutus haki vielä muotoaan, mutta opettajina toimi paljon kivenkovia ammattilaisia. Satula-asioissa opettaja haettiin ulkomailta asti, Skotlannista Master Saddler Kay Hastilow. 

 

Koulutus vei paljon aikaa ja energiaa.  Kesällä ajatus omasta verstaasta kypsyi ja syksyllä 2013 yhteystyö Heinäpoikien kanssa päättyi ja Lina muutti verstaansa ja myymälänsä äitinsä tallin yhteyteen. Suuremmat työtilat mahdollistivat keskittymisen opiskeluihin ja satulatöihin.

Satulantoppausta Lina pääsikin hyvin harjoittelemaan ensin äitinsä ratsastuskoulun satuloilla ennen kuin siirtyi toppaamaan asiakkaiden satuloita.

 

Ypäjän kurssilaisista kehkeytyi tiivis yhteisö. He pitävät vielä koulutuksen jälkeenkin yhteyttä ja tarvittaessa "lyövät viisaat päänsä yhteen".

Linalla on vielä pari näyttöä vaille paperit koulutuksesta Hevosvalmentajan ammattitutkinto, Valjasseppä.

 

Lina on vuodesta 2014 ollut mukana Suomen Valjas- ja Satulasepät yhdistyksen hallituksessa.

 

2015 alkuvuosi oli täynnä kursseja ja luentoja. Mm. Ypäjällä Suomen Valjas- ja Satulasepät ry:n järjestämä satulansovituskurssi jonka vetäjänä toimi pitkänlinjan satulaseppä Ruotsista, Peter Winslow.  Muita kiinnostavia kohteita  ovat olleet Heli Hyytiäisen pitämä luento hevosen biomekaniikasta sekä Prestigen ja Amerigon satulaseminaarit.

 

Keväästä 2015 Lina on tehnyt yhteistyötä Oy Vixen Ab:n kanssa. Karin Rosenlew on suorittanut Englannissa Qualified Saddle Fitter tutkinnon sekä kouluttanut kaksi satulaseppää jotka ovat myöskin suorittaneet kyseisen tutkinnon. Parempaa oppimestaria saa tästä maasta hakea! 

2016 Lina valittiin Suomen Valjas- ja Satulasepät ry:n varapuheenjohtajaksi, ja vuodet 2017-2020 hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana. Vuodesta 2021 Lina siirtyi hallituksessa yhdistyksen messuvastaavaksi.

 

Oppiminen ei pääty koskaan. 

 

Lista Linan käymistä koulutuksista ja kursseista

 

Valjas- ja Satulasepät ry

Pegazos löytyy myös Facebookista, Google+ ja Instagramista!

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page