Satulansovituksen kulku

Sovitus tehdään tallissa sekä (valaistulla) kentällä/maneesissa. Sovitus kestää n. 1 h - 1,5 h, riippuen satuloiden määrästä.

 

Tuothan hevosen sovitukseen puhtaana ja kuivana. Satulansovitus aloitetaan esim. tallissa tasaisella alustalla jossa on riittävä valo. Tallinkäytävä voi toimia hyvin kunhan käytävällä ei ole kovasti häiritsevää liikennettä. Tässä vaiheessa satulaseppä arvioi hevosen rakennetta, selän kuntoa sekä tiedustelee tietoja hevosesta ja ratsastajasta, mm. ikä, koulutustaso, tämänhetkinen kunto, vanhoja vammoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. 

Tässä vaiheessa tarkastellaan satulaa/satuloita ja niiden sopivuutta ilman ratsastajaa. 

 

Tämän jälkeen siirrytään esim. kentälle tai maneesiin ilman satulaa maastakäsin. Seppä tarkastelee hevosen rakennetta, onko hevosella tiettyjä rakenneominaisuuksia jotka voivat vaikuttaa satulan istuvuuteen. Tämän jälkeen esitetään liikeet maastakäsin jotta seppä voi nähdä kuinka hevonen liikkuu, onko hevosella epäsymmetrioita jotka myös voivat vaikuttaa satulan istuvuuteen. Liikkeet esitetään joko ns. näyttely kolmiolla tai vaihtoehtoisesti liinassa juoksuttaen. Tämän jälkeen hevonen satuloidaan.

 

Ratsastajan noustua selkään seppä tarkastaa satulan istuvuutta ratsastajan kanssa. Tämän jälkeen hevonen esitetään molempiin suuntiin mieluiten kaikissa askellajeissa. Jos kyseessä on estesatula voidaan myös hypätä pari estettä, varmistaen satulan toimivuuden myös hypätessä. Seppä haluaa nähdä satulaa ratsastaessa sekä suorilla että kaarevilla urilla. Tässä vaiheessa voidaan myös havaita ratsastajan epäsymmetrioita joka voi vaikuttaa satulan vinouteen jne.

 

Ratsastuksen jälkeen siirrytään takaisin talliin. Tallissa seppä tarkastelee satulan alta hikijälkiä ja mahdollisia karvapyörteitä. Arvioidaan mitä mahdollisia toimentpiteitä satulalle/satuloille tarvitsee tehdä. Tässä vaiheessa seppä ottaa myös mitat hevosen selästä myöhempää vertailua varten. Hevosen selän malli voi muuttua paljonkin lihomisen/laihtumisen ja kunnon nousun/laskun takia. Siksi sepän on hyvä pitää kirjaa hevosen selän muodosta jotta pienemmätkin muutokset on helppo tunnistaa. 

Pegazos löytyy myös Facebookista, Google+ ja Instagramista!

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon

© 2014 Pegazos, Lina Lagström. All rights reserved

  • Instagram Social Icon
  • Facebook App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now